Voorwoord

Binnenkort bezoek je met je klas de voorstelling
Verloren Dingen van Het Filiaal theatermakers.
In deze online docentenhandleiding geven wij je praktische tools om meer te halen uit het bezoeken van onze voorstelling. Hier vind je alle lesopdrachten, instructies en video's om zelf in de klas mee aan de slag te gaan.


De belangrijkste redenen voor het aanbieden van dit lespakket zijn:

  • nieuwsgierigheid wekken voor wat er komen gaat
  • het kijk -en luisterplezier vergroten
  • de theaterbeleving verdiepen
  • inbedding door activiteiten aan te laten sluiten bij verschillende leergebieden

We raden je aan om voor je aan de slag gaat de praktische tips te lezen, die je kunt vinden als je klikt op
Hoe werkt de handleiding? in de linkerkolom.

Alle opdrachten kun je direct via het digibord in de klas  bekijken. En als je op de button voor de docent klikt vind je informatie speciaal voor jou.

We zijn erg benieuwd naar hoe je het werken met deze gloednieuwe tool hebt ervaren. We vinden het heel fijn om je feedback te horen, deze kun je sturen naar educatie@hetfiliaal.nl.


We wensen je veel plezier met de voorbereiding!



Het Filiaal theatermakers

naar het lesmateriaal

Verloren Dingen

In een huis ergens in de grote stad woont een man samen met zijn eigenwijze kat. Elke dag verzamelt hij afgedankte spullen, die nergens meer thuishoren. Hij neemt ze in huis en geeft ze stuk voor stuk een originele bestemming. Tot de man op een dag thuis niet thuis komt en de dingen opnieuw verloren lijken… 


Verloren Dingen gaat over je blik op de wereld, over dingen zien waar anderen zo aan voorbij lopen. Drie spelers laten poppen en objecten tot leven komen, net zoals de man zijn verzamelde spullen leven inblaast.
Ramses Graus creëert een beeldende voorstelling met veel muziek en weinig woorden, waarin humor en poëzie samenkomen.



Het Filiaal theatermakers

Wij zijn hèt Utrechts jeugdtheatergezelschap. Wij zijn denkers, onderzoekers, beeldbouwers, musici en bovenal makers van theater! Met onze voorstellingen willen we jong en oud raken in hart en ziel. We geven ruimte voor verbeelding, zodat je meer ziet, dan alleen je eigen werkelijkheid.


We laten niet alleen zien wat we maken, maar ook hoe we het maken. Die transparantie prikkelt de verbeeldingskracht. Dat doen we interdisciplinair met spel, (live)muziek en zang, poppen, objecten en (live video) beeld. We spelen in theaters en voor de kleinsten ook op school. We reizen nationaal en internationaal, van Groningen tot Goes en van Sydney tot Shanghai.

naar het lesmateriaal

Inhoudsopgave

Hoe werkt de handleiding?

Voordat je begint

Digitaal Lesmateriaal

Hoe werkt het?

Tips bij het gebruik van het digitale lesmateriaal

  • Op de Voorwoord pagina kun je eenvoudig via de inhoudsopgave naar het lesmateriaal door te klikken op de rode tekst. Op dezelfde manier zoals je net op Hoe werkt de handleiding? hebt gedrukt.


  • Klik binnen een opdracht altijd op Ga verder in plaats van de pijltjes onder aan het scherm. Op deze manier volg je de stappen van de opdracht.


  • Je kunt op twee manieren naar de volgende opdracht van het lesmateriaal:
    - Door op de knop volgende opdracht te klikken als je een opdracht hebt afgerond.
    - Of via de pijltjes rechts onder in het scherm.


  • Rechts bovenin zie je in het lesmateriaal de button voor de docent staan. Hier vind je in een pop-up de toelichting en tips bij de opdracht.
    • Je kunt deze pop-up openen op je ipad. Zo ziet de klas via het digiboard wat voor hen bedoeld is, maar kun je als docent via je eigen device instructies en tips bij de opdracht lezen.
    • Per opdracht is er 1 pop-up met toelichting. Je vindt de voor de docent button die hiernaar verwijst in de eerste stap van de opdracht.
    • De inhoud van de pop-up verschilt per opdracht. Dus bijv. de pop-up van 1. Kijkopdracht bevat andere informatie dan die van
      2. Schrijfopdracht.





Tips bij het gebruik van het digitale lesmateriaal

  • Op de 'Voorwoord' pagina kun je eenvoudig via de inhoudsopgave naar het lesmateriaal door te klikken op de afbeelding of titel.

  • Klik binnen een opdracht altijd op 'Ga verder' in plaats van de pijltjes onder aan het scherm. Op deze manier volg je de stappen van de opdracht.

  • De pijltjes onder aan het scherm leiden direct naar het volgende onderdeel van het lesmateriaal. Deze kun je gebruiken als je ‘einde opdracht’ ziet staan en naar de volgende opdracht wilt.

  • Rechts bovenin zie je in het lesmateriaal ‘meer informatie’ staan. Hier vind je de toelichting voor de docent over de opdracht. Je kunt deze pop-up openen op je ipad of telefoon. Zo ziet de klas via het digiboard wat voor hen bedoeld is, maar kun je also docent via je eigen device toelichting en tips bij de opdracht lezen.





We hopen dat je met deze praktische tips snel en simpel aan de slag kan met het nieuwe lesmateriaal!

Het Filiaal theatermakers


Let op

Wij vragen jullie in het theater per 10 kinderen één begeleider mee te nemen en deze tussen de kinderen in te laten plaatsnemen in de theaterzaal.

Voor de voorstelling

2.  Doen  (20 min)

Creatief schrijven

Na de voorstelling