Voorwoord

Binnenkort bezoek je met je klas de voorstelling
Hotel Hierwaardaar  van Het Filiaal theatermakers en
De Dansers. In deze online docentenhandleiding geven wij je praktische tools om meer te halen uit het bezoeken van onze voorstelling. Naast lessuggesties, instructies en video’s lees je meer over de voorstelling, de gezelschappen en de kunstdisciplines dans en theater.


De belangrijkste redenen voor het aanbieden van dit lespakket zijn:

  • nieuwsgierigheid wekken voor wat er komen gaat
  • het kijk -en luisterplezier vergroten
  • de beleving van de voorstelling verdiepen

We raden je aan om voor je aan de slag gaat de praktische tips te lezen. Die vind je als je op deze button  klikt in de linkerkolom.


Bij ieder onderdeel van de handleiding vind je de button rechtsboven in het scherm. Hier vind je toelichting en tips bij iedere opdracht.


Alle opdrachten kun je direct via het digibord in de klas  bekijken.


We wensen je veel plezier met dit lesmateriaal en hopen dat jullie enthousiast en nieuwsgierig naar de voorstelling komen. Laat je prikkelen en verwonderen, wij kijken er naar uit om jullie te verwelkomen!



Het Filiaal theatermakers en De Dansers

naar het lesmateriaal

Voorstellingsinfo
De Dansers en Het Filiaal theatermakers, samen gehuisvest onder één dak, hadden al langer de wens om dans en theater samen te laten komen. Vorig jaar zijn de koppen bij elkaar gestoken, en dit jaar werkten de makers in een aantal quarantaine repetitieweken samen met vier spelers aan de voorstelling Hotel Hierwaardaar.


Hotel Hierwaardaar

We zijn aangekomen in een vervallen hotel aan het eind van alle steden: Hotel Hierwaardaar, waar wonderlijke dingen verschijnen en zomaar verdwijnen. Vier verdwaalde figuren belanden in de lobby en proberen zich thuis te voelen tussen dansende vissen, plagend meubilair en stormende muren. Hotel Hierwaardaar is tegelijk grappig en bevreemdend, maar stiekem ook verbazingwekkend herkenbaar.




Cast & Crew
Gemaakt door: Josephine van Rheenen, Ramses Graus en Gabor Tárján i.s.m. de spelers.
Choreografie Josephine van Rheenen | Compositie Gábor Tarján | Beeldtaal en regie Ramses Graus | Spelers: Marie Khatib-Shahidi/Yoko Ono Haveman, Wannes De Porre/Thomas Higginson, Blazej Jasinski en Anna Bentivegna | Eindregie Monique Corvers |Decorontwerp/ Kostuumadvies Hiske de Goeje | Techniek & licht Marco Chardon en Bauke Moerman | Met dank aan Guy Corneille, Emma Breedveld



Het Filiaal theatermakers

Wij zijn hèt Utrechts jeugdtheatergezelschap. Wij zijn denkers, onderzoekers, beeldbouwers, musici en bovenal makers van theater! Met onze voorstellingen willen we jong en oud raken in hart en ziel. We geven ruimte voor verbeelding, zodat je meer ziet, dan alleen je eigen werkelijkheid. We spelen in theaters en voor de kleinsten ook op school. We reizen nationaal en internationaal, van Groningen tot Goes en van Sydney tot Shanghai. 


De Dansers

De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten. Onze voorstellingen vertellen toegankelijke, intuïtief meeslepende verhalen over bevrijding en overgave, waarin speels anarchisme nooit ver te zoeken is. Wij zijn expert in de eerste kennismaking met dans en ontmoeten kinderen, jongeren en (jong)volwassenen in theaters, op festivals en op scholen over de hele wereld. De Dansers gelooft in het bijzonder in de waarde van dans vanaf jonge leeftijd. Dan zit je lichaam vol beweging, vráágt om rennen, springen en aanraken. Dan moet in je brein de fantasie op hol kunnen slaan.

naar het lesmateriaal

Inhoudsopgave

Digitaal Lesmateriaal

Hoe werkt het?

Tips bij het gebruik van het digitale lesmateriaal

  • Op de Voorwoord pagina kun je eenvoudig via de inhoudsopgave naar het lesmateriaal door te klikken op de paarse tekst. Op dezelfde manier zoals je net op Hoe werkt de handleiding? hebt gedrukt.


  • Klik binnen een opdracht altijd op Ga verder in plaats van de pijltjes onder aan het scherm. Op deze manier volg je de stappen van de opdracht.


  • Je kunt op twee manieren naar de volgende opdracht van het lesmateriaal:
    - Door op de knop volgende opdracht te klikken als je een opdracht hebt afgerond.
    - Of via de pijltjes rechts onder in het scherm.


  • Rechts bovenin zie je in het lesmateriaal de button voor de docent staan. Hier vind je in een pop-up de toelichting en tips bij de opdracht.
    • Je kunt deze pop-up openen op je tablet of mobiele telefoon. Zo ziet de klas via het digiboard wat voor hen bedoeld is, maar kun je als docent via je eigen device instructies en tips bij de opdracht lezen.
    • Per opdracht is er 1 pop-up met toelichting. Je vindt de voor de docent button die hiernaar verwijst in de eerste stap van de opdracht.
    • De inhoud van de pop-up verschilt per opdracht. Dus bijv. de pop-up van 1. Dansen in je hoofd bevat andere informatie dan die van
      2. Beweegopdracht.





Tips bij het gebruik van het digitale lesmateriaal

  • Op de 'Voorwoord' pagina kun je eenvoudig via de inhoudsopgave naar het lesmateriaal door te klikken op de afbeelding of titel.

  • Klik binnen een opdracht altijd op 'Ga verder' in plaats van de pijltjes onder aan het scherm. Op deze manier volg je de stappen van de opdracht.

  • De pijltjes onder aan het scherm leiden direct naar het volgende onderdeel van het lesmateriaal. Deze kun je gebruiken als je ‘einde opdracht’ ziet staan en naar de volgende opdracht wilt.

  • Rechts bovenin zie je in het lesmateriaal ‘meer informatie’ staan. Hier vind je de toelichting voor de docent over de opdracht. Je kunt deze pop-up openen op je ipad of telefoon. Zo ziet de klas via het digiboard wat voor hen bedoeld is, maar kun je also docent via je eigen device toelichting en tips bij de opdracht lezen.





We hopen dat je met deze praktische tips snel en simpel aan de slag kan met het lesmateriaal!

Het Filiaal theatermakers en De Dansers


Let op

Wij vragen jullie in het theater per 10 kinderen één begeleider mee te nemen en deze tussen de kinderen in te laten plaatsnemen in de theaterzaal.

Voor de voorstelling

1. Kijken en Doen (25 min)

Dansen in je hoofd

2. Doen  (10 min)

Beweegopdracht

3. Bespreken (5 min)

Naar het theater gaan

Na de voorstelling

4. Bespreken  (15 min)

Nagesprek

5. Doen  (15 min per kaart)

FF Hierwaardaar