Voorwoord

Binnenkort bezoek je met je klas de voorstelling
Het lammetje dat een varken is en andere

boerderijverhalen van Het Filiaal theatermakers.


In deze online docentenhandleiding geven wij je praktische tools om meer te halen uit je voorstellingsbezoek. Hier vind je alle lesopdrachten, instructies en video's om zelf in de klas mee aan de slag te gaan.


De belangrijkste redenen voor het aanbieden van dit lespakket zijn:

  • nieuwsgierigheid wekken voor wat er komen gaat,
  • het kijk- en luisterplezier vergroten,
  • de theaterbeleving verdiepen.

We raden je aan om voor je aan de slag gaat de praktische tips te lezen. Die vind je als je in de linkerkolom op
Hoe werkt de handleiding? klikt.


We wensen jullie veel plezier met dit lesmateriaal en hopen dat jullie enthousiast en nieuwsgierig naar de voorstelling komen!



Het Filiaal theatermakers

educatie@hetfiliaal.nl


naar het lesmateriaal

Over de voorstelling

Het lammetje dat een varken is en andere boerderijverhalen  is een vrolijke voorstelling gebaseerd op drie prentenboeken van Pim Lammers te weten: Het lammetje dat een varken is, De boer en de dierenarts en Kamiel de kameel.


Pim's verhalen verrassen jong en oud met zijn originele en grappige kijk op hoe we omgaan met elkaar. Mooie, liefdevolle verhalen over jezelf zijn en hoe belangrijk vriendschap is.


Het lammetje dat een varken is gaat over een lammetje dat heel graag in de modder rolt en een varkentje blijkt te zijn. In De boer en de dierenarts doen de dieren net alsof ze allerlei gekke ziektes hebben, zodat die leuke dierenarts wel móet langskomen. En in Kamiel de kameel zijn de dieren in rep en roer, omdat er een nieuw dier komt wonen op de boerderij.

Die vreemde kameel geeft een feestje voor iedereen.


Deze voorstelling met drie korte verhalen wordt doorspekt met live liedjes, waarbij de twee muzikale spelers zichzelf met verschillende instrumenten begeleiden.




Cast & crew

Concept: Sacha Muller

Maker, speler, muzikant: Sacha Muller en Maurits van den Berg 

Compositie: Gábor Tarján 

Liedtekst en eindregie: Monique Corvers 

Decorontwerp: Hiske de Goeje

Assistent vormgeving: Sjaan Hofstede 

Kostuums: Eleftheria Lavdaki

Decorbouw: Jasper Brouwer 

Lichtontwerp: Wannes van der Meer 

Techniek: Jeroen Hoekstra  

De drie eerdergenoemde prentenboeken waarop de voorstelling is gebaseerd, zijn uitgegeven door De Eenhoorn www.eenhoorn.be


Filiaal theatermakers

Het Filiaal theatermakers is het jeugd BIS-gezelschap van Midden-Nederland. Een BIS-kwaliteitsmerk geeft aan dat het ministerie van OCW vindt dat wat we maken van hoge kwaliteit is. We reizen nationaal en internationaal, en spelen in theaters en voor de kleinsten ook op school. Maar onze basis blijft Utrecht, waar we sinds kort ook in onze eigen theaterzaal publiek ontvangen.


Het Filiaal maakt niet zomaar jeugdtheater. In onze voorstellingen integreren we met humor en liefdevolle precisie spel, livemuziek, dans, zang, gebarentaal en (video)beelden. We laten zien wat we maken én hoe we het maken. Die transparantie prikkelt de verbeeldingskracht van zowel kinderen als volwassenen. Onze kunsteducatie stimuleert nieuwsgierigheid, zodat je door verschillende brillen naar de wereld kunt kijken.

naar het lesmateriaal

Inhoudsopgave

Hoe werkt de handleiding?

Voordat je begint

Digitaal Lesmateriaal

Hoe werkt het?

Tips bij het gebruik van het digitale lesmateriaal

  • Op de Voorwoord pagina kun je eenvoudig via de inhoudsopgave naar het lesmateriaal door te klikken op de rode tekst. Op dezelfde manier zoals je net op Hoe werkt de handleiding? hebt gedrukt.


  • Klik binnen een opdracht altijd op Ga verder in plaats van de pijltjes onder aan het scherm. Op deze manier volg je de stappen van de opdracht.


  • Je kunt op twee manieren naar de volgende opdracht van het lesmateriaal:
    - Door op de knop volgende opdracht te klikken als je een opdracht hebt afgerond.
    - Of via de pijltjes rechts onder in het scherm.


  • Rechts bovenin zie je in het lesmateriaal de button voor de docent staan. Hier vind je in een pop-up de toelichting en tips bij de opdracht.
    • Je kunt deze pop-up openen op je ipad. Zo ziet de klas via het digiboard wat voor hen bedoeld is, maar kun je als docent via je eigen device instructies en tips bij de opdracht lezen.
    • Peropdracht is er één pop-up met toelichting. Je vindt de voor de docent button die hiernaar verwijst in de eerste stap van de opdracht.
    • De inhoud van de pop-up verschilt per opdracht. Dus bijv. de pop-up van 1. Boerderijdieren in beeld bevat andere informatie dan die van
      2. Verschillend of hetzelfde?.





Tips bij het gebruik van het digitale lesmateriaal

  • Op de 'Voorwoord' pagina kun je eenvoudig via de inhoudsopgave naar het lesmateriaal door te klikken op de afbeelding of titel.

  • Klik binnen een opdracht altijd op 'Ga verder' in plaats van de pijltjes onder aan het scherm. Op deze manier volg je de stappen van de opdracht.

  • De pijltjes onder aan het scherm leiden direct naar het volgende onderdeel van het lesmateriaal. Deze kun je gebruiken als je ‘einde opdracht’ ziet staan en naar de volgende opdracht wilt.

  • Rechts bovenin zie je in het lesmateriaal ‘meer informatie’ staan. Hier vind je de toelichting voor de docent over de opdracht. Je kunt deze pop-up openen op je ipad of telefoon. Zo ziet de klas via het digiboard wat voor hen bedoeld is, maar kun je also docent via je eigen device toelichting en tips bij de opdracht lezen.





We hopen dat je met deze praktische tips snel en simpel aan de slag kan met het nieuwe lesmateriaal!

Het Filiaal theatermakers


Voor de voorstelling

2.  Kijken (25 min)

Verschillend of hetzelfde?

Na de voorstelling