Docentenhandleiding
1. Bespreken
Doel
De kinderen voorbereiden op het voorstellingsbezoek en hen bewust maken van het fenomeen volgers en leiders en de vraag hoe werkt macht.
Kerndoel 3
De leerlingen leren informatie te beoordelen in discussies en in een gesprek dat informatief of opiniërend van karakter is en leren met argumenten te reageren.
Benodigdheden
Digibord
Tijd
± 10 minuten
Bekijk de poster ± 1 min
Vertel de leerlingen dat jullie binnenkort naar de theatervoorstelling POPpulisme van Het Filiaal theatermakers gaan.
Ga naar de tweede slide en bekijk samen de poster.
Waar denk je aan? ± 4 min
POPpulisme, de titel van deze theatervoorstelling, is eigenlijk een beetje een gek woord. Het lijkt op een bestaand woord (populisme), maar is een verzinselwoord. Je vindt 'poppulisme' dus niet in het woordenboek.
Toch heeft de schrijver deze titel heel bewust gekozen. Waar zou de voorstelling mee te maken hebben, denk jij? (Mogelijke antwoorden bij slide drie: pop (speelgoed), popmuziek, populatie, popelen, populair, populisme...)
Populisme is een middel om macht uit te oefenen op een grote groep mensen. Populistische leiders zeggen dat ze namens het volk te spreken en de wil van het volk uitvoeren. Deze leiders zeggen dat iedereen die het niet met ze eens is, tegen het volk is. En wie niet luistert naar wat het volk wil, is onbetrouwbaar en slecht. Een andere mening hebben mag dus niet meer.
Soms lijken populistische leiders echte helden, maar omdat ze geen kritiek dulden is er eigenlijk geen echte discussie mogelijk. Soms kan het zo ver gaan dat mensen bang zijn om hun mening te geven en alleen maar 'ja' durven te knikken op alles wat de leider zegt.
Klassengesprek ± 5 min
Voer nu een kort klassengesprek over de vraag op slide vier 'Moet je populair zijn om de macht te krijgen?'
Tip
Voorleesgedicht uit het kinderboek Macht is maf, geschreven door Bas Rompa.
Vraag voor in de klas
- Aan welke woorden denk jij bij het woord POPpulisme?
voor de docent