voor de docent

5. Kijken

Stage fight

Ga verder

Docentenhandleiding

5. Stage fight

Doel

Leerlingen maken kennis met stage fight en gevechtstechnieken en reflecteren over samenwerken en vechten voor waar je voor staat. 


Kerndoel 57en 58 Bewegingsonderwijs

De leerlingen leren op een verantwoorde manier deelnemen aan de omringende bewegingscultuur en leren de hoofdbeginselen van de belangrijkste bewegings- en spelvormen ervaren en uitvoeren.


De leerlingen leren samen met anderen op een respectvolle manier aan bewegingsactiviteiten deelnemen, afspraken maken over het reguleren daarvan, de eigen bewegingsmogelijkheden inschatten en daarmee bij activiteiten rekening houden.


Kerndoel 54 en 55 Kunstzinnige oriëntatie

De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.


De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.


Benodigdheden

-Digibord

-optioneel: groot vel papier, schrijfpotlood, video-/fotocamera



Tijd

15 minuten

5.1 Bekijk video (5 min)

Vertel de leerlingen dat ze een filmpje gaan zien over stage fight (stuntvechten), een kunst die ook in de voorstelling Scheur in de Tijd te zien was. Het filmpje vind je op de tweede slide. Vraag na afloop: 'Wat heb je nodig om een goede stage fighter te zijn?'.



5.2 Klassengesprek (10 min)

De voorstelling Scheur in de Tijd is gemaakt in het kader van Utrecht 900 jaar. Op 2 juni 1122 werd Utrecht een stad, maar het verkrijgen van stadsrechten ging niet zonder slag of stoot... Waar vochten de mensen toen eigenlijk voor? 

  • Laat de klas bedenken waar de mensen toen voor vochten. Denk aan meebeslissen over zaken als: samenleven, handeldrijven, wonen, belastingen, rechtspraak en wetgeving.


Tegenwoordig lijken deze rechten bijna vanzelfsprekend. Vergeleken met sommige landen, waar deze vrijheden niet bestaan, hebben burgers in Nederland veel beslissingsrecht. Het is het goed om hier af en toe even bij stil te staan. Utrecht 900 jaar is zo’n moment.


Bespreek met de klas de vragen na slide 5.2:

  1. Wat vind jij belangrijk? Waar zou je voor (willen) vechten?
  2. Wat vind jij fundamentele rechten (en plichten) van elk mens?



Tip

Laat je zien!
Maak groepjes van drie tot vijf leerlingen. Vertel hun 1 recht of plicht te kiezen uit de eerdere antwoorden en hun keuze vast te leggen op een creatieve manier. Wordt het een pamflet, videoboodschap, standbeeld, of...?

5.1 Bekijk de video

voor de docent

Ga verder

 Vraag bij de video

  1. Wat heb je nodig om een goede stage fighter te zijn?

voor de docent

Ga verder

5.2 Klassengesprek

voor de docent

Ga verder

Vragen bij het klassengesprek

  1. Wat vind jij belangrijk? Waar zou je voor vechten?
  2. Wat vind jij fundamentele rechten (en plichten) van elk mens?

voor de docent

   Volgende opdracht