Voorwoord

Binnenkort bezoek je met je klas de voorstelling Scheur in de Tijd van Het Filiaal theatermakers: een openluchtspektakel op de binnenplaats van het Utrechtse Castellum. We communiceren deze activiteit vooraf niet als voorstelling, maar als rondleiding om het verassingseffect zo groot mogelijk te houden. De voorbereidende activiteiten bestaan uit een klassengesprek en de nieuwsflits.


In deze online docentenhandleiding vind je lessuggesties, instructies en video's om zelf in de klas mee aan de slag te gaan. Bij ieder onderdeel vind je toelichting en tips onder de button voor de docent rechtsboven in het scherm. Alle opdrachten kun je direct via het digibord in de klas bekijken.
Zo haal je op een laagdrempelige manier meer uit onze voorstelling.


De belangrijkste redenen voor het aanbieden van dit lespakket zijn:

  • nieuwsgierigheid wekken voor wat er komen gaat
  • het kijk- en luisterplezier vergroten
  • de theaterbeleving verdiepen.

We raden je aan om voor je aan de slag gaat de praktische tips te lezen. Die vind je als je klikt op Hoe werkt de handleiding?in de linkerkolom.


We wensen je veel plezier met dit lesmateriaal en hopen dat je enthousiast en nieuwsgierig naar de 'rondleiding' komt!



Het Filiaal theatermakers

educatie@hetfiliaal.nl


naar het lesmateriaal



Scheur in de Tijd

Er is een wonderbaarlijke scheur in de aarde ontstaan.
Precies op de binnenplaats van het Utrechtse Castellum. Rondom de scheur lijken er sporen uit het verleden op te duiken. 


Wanneer Luca ontdekt dat haar opa in de mysterieuze scheur is verdwenen, volgt ze hem in een avontuurlijke zoektocht door de tijd. Maar er verdwijnen niet alleen mensen ín de scheur, er komen ook mensen uit... Lijken wij op de mensen van toen, of is alles te veel veranderd om elkaar nog te begrijpen?


Een spannende buitenvoorstelling over tijdreizen, Utrecht en over muren tussen mensen bouwen òf afbreken.


Scheur in de Tijd is een samenwerking met Podium Hoge Woerd in het kader van Utrecht 900 jaar.


Tekst: Don Duyns Regie en liedtekst: Monique Corvers Cast: Jaike Belfor, Maurits van den Berg, Ghislaine van IJperen, Ramses Graus, Barend van Daal en Wietse Stuiver (stage HKU) Video Ramses Graus Compositie en live uitvoering: Gábor Tarján Vormgeving: Jan van Hoof Kostuums en special: Eva Arends Productie: Anne Bareman 1ste inspiciënt/ video- en geluidstechniek: Sjef van de Ven Technische voorbereiding: Jeroen Hoekstra


Met dank aan: Tina van der Helm (stage), Albert-Jan Appeldoorn en John Thijssen (special)




Het Filiaal theatermakers

Wij zijn het jeugdtheatergezelschap van Utrecht. Wij zijn denkers, onderzoekers, beeldbouwers, musici en bovenal makers van theater! Met onze voorstellingen willen we jong en oud raken in hart en ziel. We geven ruimte voor verbeelding, zodat je meer ziet dan alleen je eigen werkelijkheid.


We laten niet alleen zien wat we maken, maar ook hoe we het maken. Die transparantie prikkelt de verbeeldingskracht. Dat doen we interdisciplinair met spel, (live)muziek en zang, poppen, objecten en (live video) beeld. We spelen in theaters en voor de kleinsten ook op school. We reizen nationaal en internationaal, van Groningen tot Goes en van Sydney tot Shanghai.

naar het lesmateriaal

Inhoudsopgave

Hoe werkt de handleiding?

Voordat je begint

Digitaal Lesmateriaal

Hoe werkt het?

Tips bij het gebruik van het digitale lesmateriaal

  • Op de Voorwoord pagina kun je eenvoudig via de inhoudsopgave naar het lesmateriaal door te klikken op de blauwgroene tekst. Op dezelfde manier zoals je net op Hoe werkt de handleiding? hebt gedrukt.


  • Klik binnen een opdracht altijd op Ga verder in plaats van de pijltjes onder aan het scherm. Op deze manier volg je de stappen van de opdracht.


  • Je kunt op twee manieren naar de volgende opdracht van het lesmateriaal:
    - Door op de knop volgende opdracht te klikken als je een opdracht hebt afgerond.
    - Of via de pijltjes rechts onder in het scherm.


  • Rechts bovenin zie je in het lesmateriaal de button voor de docent staan. Hier vind je in een pop-up de toelichting en tips bij de opdracht.
    • Je kunt deze pop-up openen op je ipad. Zo ziet de klas via het digibord wat voor hen bedoeld is, maar kun je als docent via je eigen device instructies en tips bij de opdracht lezen.
    • Per opdracht is er 1 pop-up met toelichting. Je vindt de voor de docent button die hiernaar verwijst in de eerste stap van de opdracht.
    • De inhoud van de pop-up verschilt per opdracht. Dus bijv. de pop-up van 1. Kijken (titel: Utrecht 900 jaar) bevat andere informatie dan die van 2. Luisteren (titel: Nieuwsflits).




We hopen dat je met deze praktische tips snel en simpel aan de slag kan met het lesmateriaal!

Het Filiaal theatermakers


Voor de voorstelling

2. Luisteren (5 min)

Nieuwsflits

3. Bespreken (5 min)

Naar de Scheur 

Na de voorstelling

voor de docent