Voorwoord
Binnenkort bezoek je met je klas de voorstelling
Talking Hands van Het Filiaal theatermakers.
In deze online docentenhandleiding vind je lesopdrachten, instructies en video's om zelf in de klas mee aan de slag te gaan. Bij ieder onderdeel vind je toelichting en tips onder de button voor de docent rechtsboven in het scherm. Alle opdrachten kun je direct via het digibord in de klas bekijken.
Zo haal je op een laagdrempelige manier meer uit onze voorstelling.
De belangrijkste redenen voor het aanbieden van dit lespakket zijn:
- nieuwsgierigheid wekken voor wat er komen gaat
- het kijk- en luisterplezier vergroten
- de theaterbeleving verdiepen.
We raden je aan om voor je aan de slag gaat de praktische tips te lezen. Die vind je als je klikt op Hoe werkt de handleiding?in de linkerkolom.
We wensen je veel plezier met dit lesmateriaal en hopen dat je enthousiast en nieuwsgierig naar de voorstelling komt!
Het Filiaal theatermakers
educatie@hetfiliaal.nl
naar het lesmateriaal
Talking Hands
Handen geef je. Met handen maak je contact, met elkáár en met de wereld. Handen tasten af, voelen voorzichtig of het niet te heet is. Of te koud. Ze kunnen teder zijn, maar ook tot vuisten samenballen. Handen zitten vol met eelt geschreven verhalen. Met handen reis je door de tijd, van de handafdrukken in oude grotten naar onze handen op toneel die stil gebaren.
Talking Hands is een bijzondere cross-over voorstelling, waarin Nederlandse Gebarentaal (NGT) op een bijzondere manier geïntegreerd wordt. Een veelzijdige cast met heel verschillende achtergronden werken samen als vijf vingers aan één hand.
Gemaakt door: Monique Corvers (tekst & regie), Ramses Graus (video) en Gábor Tarján (compositie) Cast: Mauricio de Kok (spel, dans en tolk NGT), Jawa Manla (zang, ud), Ramses Graus (spel, video), Eileen Graham (spel, video), Gábor Tarján (spel, muziek) Object- en kostuumontwerp: Eva Arends Vormgeving: Hiske de Goeje Technische pre-productie: Joost Giesken Video- en geluidstechniek: Jeroen Hoekstra en Brian Dekker Lichttechniek: Laurens Schoonheim
Het Filiaal theatermakers
Wij zijn het jeugdtheatergezelschap van Utrecht. Wij zijn denkers, onderzoekers, beeldbouwers, musici en bovenal makers van theater! Met onze voorstellingen willen we jong en oud raken in hart en ziel. We geven ruimte voor verbeelding, zodat je meer ziet dan alleen je eigen werkelijkheid.
We laten niet alleen zien wat we maken, maar ook hoe we het maken. Die transparantie prikkelt de verbeeldingskracht. Dat doen we interdisciplinair met spel, (live)muziek en zang, poppen, objecten en (live video) beeld. We spelen in theaters en voor de kleinsten ook op school. We reizen nationaal en internationaal, van Groningen tot Goes en van Sydney tot Shanghai.
naar het lesmateriaal
Inhoudsopgave
Hoe werkt de handleiding?
Voordat je begint
Digitaal Lesmateriaal
Hoe werkt het?
Tips bij het gebruik van het digitale lesmateriaal
- Op de Voorwoord pagina kun je eenvoudig via de inhoudsopgave naar het lesmateriaal door te klikken op de blauwgroene tekst. Op dezelfde manier zoals je net op Hoe werkt de handleiding? hebt gedrukt.
- Klik binnen een opdracht altijd op Ga verder in plaats van de pijltjes onder aan het scherm. Op deze manier volg je de stappen van de opdracht.
- Je kunt op twee manieren naar de volgende opdracht van het lesmateriaal:
- Door op de knop volgende opdracht te klikken als je een opdracht hebt afgerond.
- Of via de pijltjes rechts onder in het scherm.
- Rechts bovenin zie je in het lesmateriaal de button voor de docent staan. Hier vind je in een pop-up de toelichting en tips bij de opdracht.
- Je kunt deze pop-up openen op je ipad. Zo ziet de klas via het digiboard wat voor hen bedoeld is, maar kun je als docent via je eigen device instructies en tips bij de opdracht lezen.
- Peropdracht is er 1 pop-up met toelichting. Je vindt de voor de docent button die hiernaar verwijst in de eerste stap van de opdracht.
- De inhoud van de pop-up verschilt per opdracht. Dus bijv. de pop-up van 1. Kijken (titel: Introductie) bevat andere informatie dan die van
2. Luisteren (titel: Wereld vol tonen).
We hopen dat je met deze praktische tips snel en simpel aan de slag kan met het lesmateriaal!
Het Filiaal theatermakers
Voor de voorstelling
1. Kijken (7 min)
Introductie
2. Luisteren (10-15 min)
Wereld vol tonen
3. Doen (10 min)
Nederlandse Gebarentaal
4. Bespreken (5 min)
Naar het
theater gaan
Na de voorstelling
5. Bespreken (15 min)
Nagesprek
6. Kijken (10 min)
Kijkje in de keuken
7. Doen (35 min)
Unieke handen
voor de docent